به گزارش قدس آنلاین، رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران روز گذشته اعلام کرد که تابستان ۱۴۰۰ بخش صنایع ۷ میلیارد دلار از قطعیهای نامنظم و مکرر برق متضرر شده است؛ اما برخی از منابع خبری این عدد را ۱۰ میلیارد دلار عنوان کردند و اعتقاد دارند خسارتی که دولت روحانی به صنایع زد، هیچوقت تجربه نشده بود.
تابستان سال گذشته، ایران بیشترین خاموشیهای نامنظم را به خود دید به گونهای که تقریباً هر روز برق صنایع و برق خانگی قطع میشد. قطع برق صنایع سبب شد که تولیدات کشور روند کاهشی به خود بگیرد و قیمت آنها در بازار افزایش پیدا کند؛ یکی از کالاهایی که چنین فرایندی را به خود دید، سیمان بود.
قیمت هر پاکت سیمان در تابستان ۱۴۰۰، از ۱۰۰ هزار تومان عبور کرد. سال گذشته صنایع بزرگ و کوچک سختترین روزهای کاری را تجربه کردند، چراکه حین تولید، با خاموشیهای مکرر و طولانی مدت مواجه میشدند. در آن سال بارها مدیران واحدهای تولیدی از وزارتخانههای صمت و نیرو خواستند که برنامه خاموشیها را اعلام کنند تا آنها بر اساس یک برنامه منظم بتوانند تولید خود را مدیریت کنند، اما دولت وقت بیتوجهی کرد و بعضاً در یک روز، دو بار برق صنایع قطع میشد. این امر موجی از بیکاری را هم ایجاد کرد، برخی از تولیدکنندگان بواسطه ضرر و زیان و کاهش تولیدی که داشتند، نیروهای خود را تعدیل کردند.
چرا دولت سرمایهگذاری نکرد؟
محمدحسین صمدی یکی از مدیران واحدهای تولیدی در شهرک صنعتی به گفت: «خیلی از روزهای تابستان ۱۴۰۰، واحد صنعتی ما تعطیل بود چراکه هر بار که برق قطع میشد، ساعات طولانی ما با خاموشی مواجه بودیم؛ از سویی تلاش کردیم که شبها تولید را انجام دهیم که مجدد شاهد قطعی برق در شب هم بودیم. در سه ماه تابستان تولید ما بیش از ۴۸ درصد افت کرد و این امر برای کارگاه صنعتی که ۶۷ نفر نیروی کار دارد، بسیار مخرب است. از همین رو به ناچار بیش از ۱۸ نفر تعدیل شدند.»
وی ادامه داد:«اتفاقی که برای کارگاه صنعتی ما رخ داد در مورد سایر واحدهای صنعتی و تولیدی هم تکرار شد، این در حالی است که در تابستان ۹۷، ۹۸ و ۹۹ هم چنین خاموشیهایی وجود داشت، اما در ۱۴۰۰ به اوج خود رسید. در این میان سؤال جدی ما از مسئولان دولت قبل این است که آیا خاموشیها قابل پیشبینی نبود؟ اگر نبوده یعنی آنکه دولت وقت هیچ آینده نگریای نداشته است، اما اگر قابل پیشبینی بوده چرا هیچ کاری نکرده است و چرا هیچ سرمایهگذاریای صورت نگرفت؟»
همچنان با خاموشی مواجه هستیم
این فعال اقتصادی گفت: «دولت گذشته در مورد تأمین برق صنایع کوتاهی کرد اگر دولت روحانی از همان ۴ سال اول خود برای تأمین برق صنایع سرمایهگذاری میکرد، اکنون هیچ واحد صنعتی با خاموشی روبهرو نبود. حال در شرایطی که میخواهیم تولید را توسعه دهیم و به سمت صادرات برویم، همچنان با خاموشی مواجه هستیم که البته در این دولت از قبل به تمام واحدها زمان خاموشی اعلام شده تا ساعات تولید با توجه به پیک مصرف خانگی تغییر پیدا کند.»
دولت روحانی فکر و ذکرش، برجام بود
یک منبع مطلع در وزارت صمت که خواست نامش عنوان نشود ابراز کرد: «در برخی از گزارشها خسارت قطعی برق در تابستان۱۴۰۰ حدود ۷ میلیارد دلار اعلام شده است؛ اما اگر وضعیت صنایع بزرگ به دقت بررسی شود این عدد به بیش از ۱۰ میلیارد دلار میرسد؛ متأسفانه برخی از صنایع بزرگ به جهت مباحث سیاسی از اعلام دقیق خسارت خود پرهیز میکنند. اما مطمئناً خسارت واردشده به صنایع عدد بزرگتری است.»
وی خاطرنشان کرد: «دولت روحانی فکر و ذکرش، برجام بود به همین جهت دیگر به هیچ مسألهای اهمیت نمیداد این در حالی است که کشور بشدت به نیروگاه نیاز داشت و این امر باید در اولویت قرار میگرفت؛ اگر نسبت به ساخت نیروگاههای جدید اقدام نشود، در سالهای آتی خاموشیهای پرتکرار خواهیم داشت و این امر صدمه جدی به صنایع کشور میزند.»
رضایت نسبی در بین صنعتکاران
علی رسولیان، رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران با اشاره به قطعی برق غیرمنظم در سال ۱۴۰۰، به خصوص در شهرکها و نواحی صنعتی، گفت: بر اساس آمار اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی، تابستان ۱۴۰۰ بخش صنایع ۷ میلیارد دلار از قطعیهای نامنظم و مکرر برق متضرر شده است.
وی اظهار کرد: از ابتدای تابستان امسال تاکنون قطع برق صنایع بهصورت برنامهریزی شده و با اطلاع قبلی صورت گرفته و قطع برق خارج از برنامه در شهرکها و نواحی صنعتی کشور کاهش یافته که این موضوع رضایت نسبی در بین صنعتکاران ایجاد کرده است. امسال در برخی روزها هیچ قطعی برق خارج از برنامهای در شهرکها و نواحی صنعتی رخ نداده و در برخی روزها کل قطعی برق خارج از برنامه در حد یک ساعت بوده است.
رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران با بیان اینکه در حوزه صنایع کوچک، هر مگاوات برق ۹۶ شغل ایجاد میکند، تصریح کرد: بر اساس توافق وزارتخانههای نیرو وصنعت، معدن و تجارت، سهمیه قطعی برق و تعطیلی صنایع یک روز در هفته در نظر گرفته شد و حتی برخی مواقع نیز نیاز به اعمال یک روز تعطیلی در هفته هم نبود.
رشد تولید با اعمال خاموشی برنامهریزی شده
معاون وزیر صمت ادامه داد: این وضعیت باعث شد از ۱۵ خرداد تا پنجم شهریور که این برنامه اعمال شد، رشد تولید در حوزه فولاد ۱۱.۸۴ درصد، در بخش سیمان ۵.۳۵ درصد و در حوزه صنایع فلزی ۱۸ درصد نسبت به بازه زمانی سال گذشته باشد؛ همچنین میانگین برق تحویلی به صنایع در یک سال اخیر ۱۵ درصد افزایش داشته است.
بهرهبرداری بیش از ۱۰۰۰ مگاوات برق نیروگاههای مقیاس کوچک
وی با بیان اینکه صنایع ۵۳۶ مگاوات نیروگاههای خودتأمینبرق در شهرکها و نواحی صنعتی کشور ایجاد کردهاند، اظهار کرد: طبق اعلام وزارت نیرو اگر هر واحد تولیدی نیروگاه خود تأمین(CHP) ایجاد کند، بدون پرداخت حق ترانزیت، میتواند برق مازاد خود را به صنایع دیگر بفروشد. نیروگاههای خود تأمین امسال ۱۲۷۰ مگاوات برق به کل صنایع کشور تزریق کردهاند و ۱۰۰۰ مگاوات برق نیز به شهرکها و نواحی صنعتی کشور اضافه کردند.
پیش از این نیز مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران گفته بود: صنایع بزرگ تا سه سال آینده با احداث ۱۴ هزار مگاوات نیروگاه اختصاصی، از برق شبکه سراسری بینیاز خواهند شد. بر این اساس نخستین واحد نیروگاهی صنایع در مردادماه امسال در مدار قرار گرفت. تا پایان سال هزار مگاوات نیروگاه با برنامهریزیهای صورتگرفته به بخش صنعت اضافه میشود و تا چهار سال آینده هم با تأمین ۱۰ هزار مگاوات دیگر برق مورد نیاز صنعت را تأمین خواهد کرد.
وی ادامه داده بود: امسال تابستان در صنایع جابهجایی بار داشتیم؛ در مدیریت مصرف مفهومی به نام انعطافپذیری داریم که به این معناست که مصرفکننده بزرگ میتواند با موکول کردن ساعت مصرف برق خود به زمانهایی غیر از ساعات اوج مصرف یا جابهجایی بار، برق خود را تأمین کند.
رجبی مشهدی افزوده بود: امسال توانستیم در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته انرژی تحویلی به صنایع را ۱۵ درصد افزایش دهیم به طوری که ۱۷ درصد در بخش فولاد، بیش از ۱۰ درصد در حوزه سیمان، بیش از ۱۸ درصد در حوزه آلومینیوم و سایر بخشها انرژی بیشتری تحویل مشترکان صنعتی دادیم که البته آنها هم همکاری خوبی با ما داشتند.
۱۸۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی وارد چرخه تولید شد
رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران با اشاره به انعقاد تفاهمنامه برای ایجاد ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید با وزارت نیرو در سال گذشته، گفت: امسال ۴۰۰۰ مگاوات جدید به این رقم اضافه شده است. کار ساخت ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی ۶۲ درصد پیشرفت قراردادی و ساخت ۴۰۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی امسال نیز بیش از ۱۷ درصد پیشرفت قراردادی داشته است. از ۱۰ هزار مگاوات تفاهم شده، ۱۸۰ مگاوات تاکنون وارد چرخه تولید شده و ۳۶۰ مگاوات دیگر نیز ظرف یک ماه آینده وارد چرخه تولید خواهد شد.
واگذاری ۱۰۰ مترمربع زمین رایگان
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه به دنبال خودتأمینی برق صنایع هستیم، تصریح کرد: به ازای هر مگاوات تولید برق، ۱۰۰ مترمربع زمین رایگان در اختیار سرمایهگذاران و واحدهای تولیدی قرار خواهد گرفت. همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت اجازه واردات نیروگاههای کوچک مقیاس خارجی را فراهم کرده که همه این مشوقها و مزایا به استانها ابلاغ نیز شده است.
وی در خصوص انرژیهای تجدیدپذیر خورشیدی گفت: بر اساس تفاهم با سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) مقرر شده هم از سقف واحدهای تولیدی موجود برای راهاندازی نیروگاههای خورشیدی استفاده شود و هم شهرکهای صنعتی تخصصی انرژی خورشیدی ایجاد شود.
به گفته رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران ۹۲ شهرک و ناحیه صنعتی دارای پتانسیل برای راهاندازی شهرک انرژی خورشیدی در سراسر کشور شناسایی شده که این موارد به ساتبا نیز اعلام شده است.
وی با بیان اینکه در مجموع ۱۱ هزار و ۲۰۰ مگاوات ظرفیت برق مورد استفاده در شهرکها و نواحی صنعتی است، اظهار کرد: باید در حوزه بهره وری صنایع مشوقهای مناسب ارائه شود که در این راستا به دنبال افزایش مشوقها برای ارتقای بهره وری در حوزه صنعت هستیم. این مهم با ارتقای موضوع آموزش و ارائه تسهیلات لازم قابل تحقق است. استانداردهای بهرهوری در سازمان ملی استاندارد مشخص میشود و بر اساس چهارچوبهای ارائه شده و الزامات این سازمان جلو خواهیم رفت.
بــــرش
در مجموع ۱۱ هزار و ۲۰۰ مگاوات ظرفیت برق مورد استفاده در شهرکها و نواحی صنعتی است.
سال گذشته وزارت صمت برای ایجاد ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید با وزارت نیرو تفاهم کرده و امسال ۴۰۰۰ مگاوات جدید به این رقم اضافه شده است.
با وجود خاموشیهای برنامهای، فولاد ۱۱.۸۴ درصد، سیمان ۵.۳۵ درصد و صنایع فلزی ۱۸ درصد رشد تولید داشتهاند.
امسال در برخی روزها هیچ قطعی برق خارج از برنامهای در شهرکها و نواحی صنعتی رخ نداده و در برخی روزها کل قطعی برق خارج از برنامه در حد یک ساعت بوده است.
دولت روحانی فکر و ذکرش، برجام بود به همین جهت دیگر به هیچ مسألهای اهمیت نمیداد این در حالی است که کشور بشدت به نیروگاه نیاز داشت و این امر باید در اولویت قرار میگرفت.
منبع: ایران
نظر شما